Albanska vlada donela je odluku o povećanju iznosa minimalne plate u zemlji za 2.000 leka ili oko 17 odsto. Minimalna plata će se gotovo izjednačiti sa srpskom, čije povećanje takođe startuje 1. januara.

Albanska minimalna plata će tako, umesto 24.000 leka biti 26.000 leka, odnosno oko 211 evra.

Ova odluka, kako se navodi, stupa na snagu 1. januara 2019. godine i mora da je poštuje svako fizičko i pravno lice, bez obzira da li je reč o domaćim ili stranim poslodavcima.

Prema rečima albanskog ministra finansija Arbena Ahmetaja, budžet u 2019. godini će omogućiti rast albanske ekonomije u svim segmentima, ali sa direktnim uticajem na građane, od povećanja plate pa sve do oslobođenja na plaćanje poreza za ulaganja u poljoprivredi.

Povećanje plata, prema Ahmetaju, dobiće zdravstveni radnici za sedam odsto, u obrazovanju nastavnici takođe za sedam odsto, u sektoru odbrane povećanje će se kretati od 10 do 19 odsto i za zaposlene u diplomatskim misijama povećanje će iznositi 20 odsto.

Vlada Srbije je početkom septembra donela odluku da minimalna cena rada od 1. januara bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara. Minimalna zarada sledeće godine biće tako 27.022 dinara, odnosno oko 228€.

Slične su i plate. U Albaniji je, prema proseku za treći kvartal koji je dao tamošnji zvanični statistički zavod, plata oko 406 evra, dok je poslednja objavljena, oktobarska, prosečna plata u Srbiji bila oko 420 evra.

Prave plate, one koji prima najveći broj zaposlenih (modalna plata), je otprilike pola tog iznosa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here